Hormoon Yoga serie

Basis

De Hormoon Yoga serie bevat elementen van verschillende soorten Yoga en achtergrond. Basis ligt in de Hatha yoga, de Energetische Yoga (Raja Yoga, Oki Yoga), de Kundalini yoga (van Swami Sivananda) en Tibetaanse vitaliteitstechnieken.

Prana

Hormoon Yoga therapie werkt met energie (prana), waarmee we ons energielichaam weer kunnen opladen en harmoniseren. Daardoor kan de werking en samenwerking van de hormoonklieren weer in balans gebracht worden.

Technieken

In de Hormoon Yoga serie zitten de volgende technieken:

1. Bhastrika (blaasbalgademhaling)

In plaats van deze techniek kun je ook je eigen buikademhaling toepassen bij de oefeningen.

2. Mula bandha (aanspannen van de bekkenbodemspieren)

Mula bandha is een sterke samentrekking van de bekkenbodemspieren; zowel de sluitspier van de anus als het perineum (het spiergebied tussen anus en geslachtsdeel).

3. Ujjayi (“bevrijdende ademhaling”)

De Ujjayi is een ademhalingstechniek waarbij je voornamelijk het midden- en bovendeel van je longen met lucht vult. De energie wordt hierdoor naar je schildklier en bijschildklieren gestuurd.

4. Uddiyana bandha (buik intrekken)

Bij deze bandha gaat het om het intrekken van de buik(inhoud). Naast beheersing van de energiestroom, worden hiermee de buikorganen gemasseerd.

5. Yoga Nidra

Een moment van totale ontspanning. Je lichaam is bewegingsloos en je stelt je een stroom van energie/licht voor door (delen van) je lichaam.

6. Circulatie van de energie

Dit is een belangrijk onderdeel van de Hormoon Yoga. Voor betere resultaten laten we de energie op de natuurlijke manier doorstromen via de wervelkolom en sturen naar de betreffende hormoonklier.

Houdingen

De Hormoon Yoga serie bestaat uit 6 opwarmhoudingen, die je als eerst uitvoert, vervolgens de 14 houdingen van de serie.

Hormoonklieren

De hormoonproductie is een samenwerking van de eierstokken (aan weerszijden van en net voor de wervelkolom, ter hoogte van de bovenrand van het bekken, in de vorm van een amandel, ong. 2,5 cm. lang), de schildklier (in je keel) en de hypofyse ( in het centrum van je hoofd). Ook de bijnieren spelen een belanrijke rol in de hormoonproductie (belangrijk bij vrouwen met verwijderde eierstok(ken)). De energetische oefeningen hebben als doel de aanmaak van vrouwelijke hormonen in de eierstokken, de schildklier, de hypofyse en de bijnieren te activeren.

Beoefening

In de Hormoon Yoga workshop laat ik je kennismaken met de Hormoon Yoga serie. Uitgelegd wordt hoe je hem thuis kunt doen op een manier die goed is voor jou. Passend bij jouw conditie en lichaam. Beoefen de serie op de manier/intensiteit die voor jou goed voelt op dat moment.
Door de serie na het volgen van de workshop vervolgens thuis te gaan doen, raak je al gauw gewend aan de verschillende houdingen en volgorde. Als ondersteuning heb ik de verschillende stappen in deze reader uitgeschreven. Ook heb ik een poster gemaakt met foto’s van alle houdingen in de serie, deze kun je eventueel bij mij bestellen. Zorg er altijd voor dat je contact houdt met je eigen lichaam. Luister naar signalen en sta jezelf toe om de oefeningen eventueel lichter te maken.

Lizzy Wakefield

door Lizzy Wakefield

Aug 28 2018

De Hormoonyoga serie leer je zo

De Hormoonyoga serie kun je leren in zijn geheel in een 1 op 1 sessie of een workshop op aanvraag. Ook kun je met 2 of meer dames tegelijk boeken voor een Hormoon Yoga les.

Tijdens een eerste privé les Hormoon Yoga behandelen we de hele serie in minimaal 2 uur voor een eerste kennismaking (vervolglessen kunnen 1 uur duren). Een privéles Hormoon Yoga is mogelijk in Yoga ruimte in Woerden of op eigen locatie.

Je kunt Hormoon Yoga ook komen volgen als privéles. Voor een afspraak kun je contact opnemen via +31 (0) 6 2870 2346 of info@hormoonyoga.nl

Workshops

Bezig met het laden van de workshops...

Blijf op de hoogte over de laatste ontwikkelingen van Hormoon Yoga, leuke tips en informatie over nieuwe workshops.